Πάστα φλώρα της γιαγιάς!

photo Πάστα φλώρα της γιαγιάς!

Τι αναμνήσεις κι αυτές!... Όλα τα παιδιά θυμούνται τις βόλτες τους με φίλους, τις εκδρομές με το σχολείο, το πρώτο τους φιλί, εγώ αναπολώ την μυρωδάτη πάστα φλώρα της γιαγιάς. Μας την έφτιαχνε συχνά και την βοηθούσα. Πολλές φορές, έτρωγα κρυφά τη ζύμη, πριν τη βάλει στο ταψί! Ακόμα και ωμή, είχε κάτι μαγικό αυτή η ζύμη που με έκανε χαρούμενη! Ήταν και το πρώτο γλυκό που έμαθα να φτιάχνω μόνη μου, όποτε έχω πολλούς λόγους να είμαι συναισθηματικά δεμένη! Η πάστα φλώρα ταιριάζει με όλες τις μαρμελάδες και συνοδεύει τον πρωινό σας καφέ ή το απογευματινό τσάι. Είναι μια γεύση ντελικάτη που σε συνεπαίρνει. Δεν σε «φουσκώνει», αλλά σε καλύπτει πλήρως και η γλύκα που σου αφήνει είναι μοναδική! Δοκιμάστε τη και θα με θυμηθείτε! Αν έχετε πιτσιρίκια, βάλτε τα να σας βοηθήσουν στο ζυμάρι. Πάντα ξετρελαίνει τα παιδιά η ενασχόληση με την ζαχαροπλαστική!

Υλικά για ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι: (6 κομμάτια περίπου)

1 βιτάμ (στο χρυσόχαρτο)

½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κρόκο αβγού

ελάχιστο βούτυρο για το ταψί μας (ή ελαιόλαδο)

½ κιλό μαρμελάδα της αρεσκείας μας (εγώ τρελαίνομαι για φράουλα!)

1 κουτ. Κοφτό μπέϊκιν πάουντερ

ελάχιστο αλάτι

ξύσμα από ένα λεμόνι ή ένα πορτοκάλι (ανάλογα την γεύση της μαρμελάδας, στην φράουλα ταιριάζει το λεμόνι, στο βερίκοκο το πορτοκάλι)

μισό φλιτζάνι ζάχαρη (δοκιμάστε να βάλετε καστανή)

1 κρασοπότηρο κονιάκ

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε για λίγο το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη, με ένα απλό μιξεράκι χειρός. Τα χτυπάμε αρκετά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε τον κρόκο αβγού και συνεχίζουμε το χτύπημα. Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι με το μπέϊκιν και το αλάτι και τα ρίχνουμε και αυτά σιγά-σιγά στο μίγμα με το βούτυρο, ζυμώνοντας παράλληλα με τα χέρια, μέχρι να δημιουργήσουμε μία μαλακή ζύμη, που δεν θα κολλάει. Πιθανόν να χρειαστείτε λιγότερο αλεύρι, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να βάλετε παραπάνω, γιατί θα σας γίνει πολύ σκληρή η ζύμη. Όταν είναι έτοιμη, την απλώνουμε ομοιόμορφα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί. Να μην είναι πιο παχιά από ένα-δύο εκατοστά και να καλύπτει και τα τοιχώματα του ταψιού, σαν την βάση της τάρτας. Απλώνουμε επάνω την μαρμελάδα που έχουμε επιλέξει και ψήνουμε  σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή περίπου ώρα.

EXTRAS: Αν θέλετε, αντί για μαρμελάδα, βάλτε γλυκό του κουταλιού. Επίσης, προσθέστε στο ζυμάρι ένα κουταλάκι κοφτό κανέλα, αν επιλέξετε μαρμελάδα βερίκοκο! Ο συνδυασμός είναι απίθανος!

Από την Εμμανουέλα Κόκκαλη

Περισσότερα άρθρα που σας ενδιαφέρουν...

Γουρουνόπουλο ψητό με μέλι

1 γουρουνόπουλο ολόκληρο,1 κουτ. γλυκού...

Δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Σουφλέ ζυμαρικών

400 γραμμ. κοντά ζυμαρικά με τρύπα στη μέση, όπως πένες, πάκερι, ριγκατόνι, 2 κ.σ...

Δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Ζυμαρικά με σάλτσα Αλφρέδο

H σάλτσα αυτή έγινε παγκοσμίως γνωστή από το εστιατόριο Alfredo στη Ρώμη. Είναι πολύ απλή, βασίζεται κυρίως στην φρεσκάδα των ...

Δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Ριζότο με παρμεζάνα

Σε κατσαρόλα λειώνεις το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρεις ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτεις το ...

Δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Οι συνταγές της εβδομάδας