Ντολμαδάκια γιαλαντζί με κουκουνάρι

photo

ΥΛΙΚΑ

300  γρ. ρύζι

1 κιλό κρεμμύδια

50 γρ. κουκουνάρι

2 1/2 φλιτζάνι του καφέ μαύρες σταφίδες

1 ποτήρι ελαιόλαδο

1 ματσάκι μαϊντανό

1 ματσάκι άνηθο 2 κουταλιές ξερή μέντα

2 κουταλιές ζάχαρη

2 κουταλάκια κανέλα

1 κουταλιά μαύρο πιπέρι

αλάτι

I χυμό λεμόνι

1 1/2 ποτήρι νερό

350 γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα ή αλατισμένα (σε σαλαμούρα)

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εάν τα αμπελόφυλλα είναι σε σαλαμούρα, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με ζεστό νερό για 2-3 λεπτά. Εάν είναι φρέσκα, τα ζεματίζουμε λίγα λεπτά σε βραστό νερό. Τα μεγάλα φύλλα τα χωρίζουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί. Σε μια άλλη κατσαρόλα καίμε το λάδι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τα σοτάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Όταν ροδίσουν, προσθέτουμε τα κουκουνάρια και τα σοτάρουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Κατόπιν προσθέτουμε το ρύζι, τη μέντα, τις σταφίδες, το αλάτι, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και, όταν το ρύζι απορροφήσει το νερό, προσθέτουμε την κανέλα, το πιπέρι, τον άνηθο ψιλοκομμένο και το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Το βγάζουμε από τη φωτιά για να κρυώσει λίγο. Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο και βάζουμε λίγη γέμιση. Διπλώνουμε τα δύο πλαϊνά και τυλίγουμε τον ντολμά. Σε στρογγυλή κατσαρόλα τοποθετούμε στον πάτο μια στρώση αμπελόφυλλα και επάνω τους βάζουμε σε σειρές τους ντολμάδες. Προσθέτουμε μισό ποτήρι λάδι και 1 ποτήρι νερό. Περιχύνουμε τους ντολμάδες με το χυμό του λεμονιού και τα σκεπάζουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και ψήνουμε τους ντολμάδες σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιουν το νερό τους 1 περίπου ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

Χαρακτήρες 0 από 255

Περισσότερα άρθρα που σας ενδιαφέρουν...

Οι συνταγές της εβδομάδας