Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά

photo

ΥΛΙΚΑ

6 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
500 γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Δεντρολίβανο

θυμάρι

ρίγανη

ματζουράνα

βασιλικό
Αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
3 κουταλιές βούτυρο
4 κουταλιές αλεύρι
1 ½ κούπα γάλα
Άσπρο πιπέρι μια πρέζα
Μοσχοκάρυδο μια πρέζα
1 κουταλιά σούπας φρυγανιά τριμμένη
2 κουταλιές σούπας τυρί τριμμένο
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βγάζετε το κοτσάνι από τις μελιτζάνες και τις κόβετε στη μέση. Τις σκάβετε αφαιρώντας περίπου την μισή σάρκα τους. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε περίπου μισή ώρα να ξεπικρίσουν.
Ψιλοκόβετε τη σάρκα που αφαιρέσατε από τις μελιτζάνες. Ζεσταίνετε σε τηγάνι 4 κουταλιές από το ελαιόλαδο και ρίχνετε τη σάρκα, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα τηγανίζετε ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσουν. Τα κατεβάζετε από τη φωτιά.
Σε άλλο σκεύος ζεσταίνετε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και καβουρδίζετε τον κιμά. Όταν καβουρδιστεί προσθέτετε την τηγανισμένη σάρκα, τα αρωματικά φυτά, τις ντομάτες, αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη. Μαγειρεύετε σε σιγανή προς μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Σκουπίζετε τις μελιτζάνες από τα υγρά τους. Ζεσταίνετε όλο το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τηγανίζετε τις μελιτζάνες και από τις δύο πλευρές. Τις αραδιάζετε σε ταψί, τις αλατοπιπερώνετε ελαφρά και μοιράζετε το μeίγμα του κιμά στην κοιλότητα που σκάψατε.
Ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει (προσοχή να μην κάψει) και ρίχνετε το αλεύρι. Ανακατεύετε και μαγειρεύετε ανακατεύοντας για ένα λεπτό περίπου. Προσθέτετε το γάλα, ενώ συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να πήξει. Προσθέτετε αλάτι, άσπρο πιπέρι και μοσχοκάρυδo. Μοιράζετε την μπεσαμέλ πάνω από τις μελιτζάνες και τις πασπαλίζετε με το τυρί και την φρυγανιά.
Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το τυρί. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

 

 

Περισσότερα άρθρα που σας ενδιαφέρουν...

Γουρουνόπουλο ψητό με μέλι

1 γουρουνόπουλο ολόκληρο,1 κουτ. γλυκού...

Δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Σουφλέ ζυμαρικών

400 γραμμ. κοντά ζυμαρικά με τρύπα στη μέση, όπως πένες, πάκερι, ριγκατόνι, 2 κ.σ...

Δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Ζυμαρικά με σάλτσα Αλφρέδο

H σάλτσα αυτή έγινε παγκοσμίως γνωστή από το εστιατόριο Alfredo στη Ρώμη. Είναι πολύ απλή, βασίζεται κυρίως στην φρεσκάδα των ...

Δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Ριζότο με παρμεζάνα

Σε κατσαρόλα λειώνεις το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρεις ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτεις το ...

Δείτε το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Οι συνταγές της εβδομάδας